Obiective Turisitce

OBIECTIVE TURISTICE TARA HATEGULUI

 

Țara Hațegului este una dintre cele mai frumoase regiuni din România, una care atrage turiștii atât prin frumusețea naturală impresionantă, generată de munții care înconjoară depresiunea Hațegului (Retezat, Țarcu, Poiana Ruscă, Șureanu) cât și de monumentele arhitectonice a căror vechime și însemnătate istorică marchează enorma importanță și extraordinarul potențial al acestei zone. Aflată în partea de sud-vest a Transilvaniei, cu precădere în județul Hunedoara, Țara Hațegului e locul în care întâlnești cele mai vechi biserici de piatră din România, un grup de monumente medievale bine conservate, dar și parcuri și rezervații spectaculoase, precum Geoparcul Dinozaurilor, de la Sânpetru, locul în care au trăit ultimii dinozauri pitici de pe planetă.

REZERVATIA DE ZIMBRII HATEG

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 4 km de rezervatia de zimbri.
Rezervația este o pădure de 50 ari, care conţine carpeni, stejar şi brazi. Rezervaţia de zimbri din Haţeg este primul loc din România unde zimbrii au apărut din nou. După ce au fost aduse primele două exemplare în 1958, s-a mai adus încă unul numit Pumila, un an mai târziu, tot din Polonia. În doar doi ani, zimbrii din Haţeg s-au împerecheat, iar rezervaţia a ajuns să aibă 12 exemplare.

PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Munții Retezat, cu cele 20 de creste ale sale care depășesc 2000 metri înălțime (cel mai înalt, vârful Peleaga – 2509 m), cu lacurile glaciare, cu relieful impunător și peisajele unice, constituie una dintre cele mai frumoase zone montane ale României. Parcul Național, înființat în anul 1935 la inițiativa profesorului Alexandru Borza, are statut de arie naturală protejată, având o suprafață totală de circa 54.000 hectare. Iubitorii de natură vor descoperi paradisul în această zonă unică în care sunt peste o mie de specii de plante (unele foarte rare) și o mulțime de animale sălbatice – capre negre, râși, mistreți, iepuri, lupi, urși, cerbi, căprioare, pisici sălbatice etc. Amatorii de trasee montane pot urca până la cel mai întins lac alpin din România – Lacul Bucura, aflat la înălțimea de 2041 m dar pot ajunge și la multe dintre celelalte 80 de lacuri (58 permanente) și tăuri alpine.

MANASTIREA  PRISLOP

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 14 km de manastirea Prislop.
Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.

SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 16 km de Sarmizegetusa.
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost capitala Daciei romane, fiind fondată de Terentius Scaurianus, primul guvernator al regiunii, între anii 108-110, cel care a dat orașului, practic, același nume cu cel al capitalei dacice (Sarmizegetusa Regia), aflate la cca 40 km distanță spre est, în munții Orăștiei. Ulpia Traiana se întindea pe o suprafață de 40 ha și a devenit, în timp, principalul centru economic, politic, administrativ, militar și religios al provinciei romane Dacia. Orașul avea o populație de circa 25-30.000 locuitori, mulți dintre aceștia fiind veterani ai războaielor purtate prin aceste locuri.

Geoparcul Dinozaurilor

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 8 km de Geoparcul dinozaurilor.
Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului” cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural.
Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Cetatea Malaiesti

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 15 km de Cetatea Malaiesti.
Cetatea de la Mălăiești reprezintă primul monument medieval din județul Hunedoara care a fost reabilitat aproape complet după anul 1989. Micuța cetate din piatră atrage atenția drumeților care doresc să admire minunile naturii din Parcul Național Retezat, dar și al celor pasionați de istorie.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 14 km de Biserica Densus
Biserica „Sfântul Nicolae” este un lăcaș de cult ortodox din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul VII, cu adăugări făcute în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica „fără pereche în toată românimea”.

CASTELUL CORVINILOR

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 25 km de Castelul Corvinilor.
Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.
Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.
Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.

CETATEA DEVEI

Casa Romeo & Julieta este situata la aproximativ 42 km de cetatea Devei.
Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux.